สาส์นฉบับสุดท้ายของ บี.พี

B-P’s final letter to the Scouts : สารฉบับสุดท้ายของ BP

ก่อนที่ B-P จะจากไปในปี พ.ศ. 2484 (8 มกราคม 1941) B-P ได้มีข้อความสุดท้ายที่เขียนถึงเหลล่าลูกเสือทั้งหลาย ดังนี้

B.P.'s Last Message to Scouts

B-P’s final letter to the Scouts :

Dear Scouts – if you have ever seen the play ‘Peter Pan’ you will remember how the pirate chief was always making his dying speech because he was afraid that possible, when the time came for him to die, he might not have time to get it off his chest. It is much the same with me, and so, although I am not at this moment dying, I shall be doing so one of these days and I want to send you a parting word of goodbye. Remember, it is the last time you will ever hear from me, so think it over.

I have had a most happy life and I want each one of you to have a happy life too. I believe that God put us in this jolly world to be happy and enjoy life. Happiness does not come from being rich, nor merely being successful in your career, nor by self-indulgence.

One step towards happiness is to make yourself healthy and strong while you are a boy, so that you can be useful and so you can enjoy life when you are a man. Nature study will show you how full of beautiful and wonderful things God has made the world for you to enjoy. Be contented with what you have got and make the best of it. Look on the bright side of things instead of the gloomy one. But the real way to get happiness is by giving out happiness to other people.

Try and leave this world a little better than you found it and when your turn comes to die, you can die happy in feeling that at any rate you have not wasted your time but have done your best. ‘Be Prepared’ in this way, to live happy and to die happy – stick to your Scout Promise always – even after you have ceased to be a boy – and God help you to do it.

ขอขอบคุณข้อมูลจาก http://guidinguk.freeservers.com/B-P.html


ลูกเสือที่รัก – ถ้าคุณเคยเห็นการเล่น ‘ปีเตอร์แพน’ คุณจะจำได้ว่าหัวหน้าโจรสลัดได้เสมอทำให้คำพูดของเขาตายเพราะเขากลัวว่าเป็นไปได้เมื่อเวลามาสำหรับเขาที่จะตายเขาอาจจะไม่ได้มีเวลาที่จะ เอามันออกจากหน้าอกของเขามันมากเหมือนกันกับฉันและดังนั้นแม้ว่าฉันไม่ได้ในขณะนี้กำลังจะตายฉันจะทำเช่นนั้นอย่างใดอย่างหนึ่งในวันนี้และฉันต้องการที่จะส่งคำอำลาจากลาโปรดจำไว้ว่ามัน เป็นครั้งสุดท้ายที่คุณจะได้ยินจากฉันดังนั้นลองคิดดูสิ

ฉันมีชีวิตที่สุขที่สุดและฉันต้องการให้ทุกคนมีชีวิตที่มีความสุขด้วย ผมเชื่อว่าพระเจ้าทรงให้เราอยู่ในโลกที่ร่าเริงนี้ให้มีความสุขและมีความสุขกับชีวิต ความสุขไม่ได้มาจากการร่ำรวยหรือเพียงแค่ประสบความสำเร็จในอาชีพการงานของคุณหรือด้วยการปล่อยตัวเอง

ขั้นตอนหนึ่งสู่ความสุขคือการทำให้ตัวเองแข็งแรงและแข็งแรงในขณะที่คุณเป็นเด็กผู้ชายเพื่อที่คุณจะได้เป็นประโยชน์และเพื่อให้คุณสามารถมีความสุขกับชีวิตได้เมื่อคุณเป็นผู้ชาย การศึกษาธรรมชาติจะแสดงให้คุณเห็นถึงสิ่งที่สวยงามและมหัศจรรย์มากมายที่พระเจ้าทรงทำไว้ให้โลกนี้ให้คุณได้เพลิดเพลิน พึงพอใจกับสิ่งที่คุณมีและทำให้ดีที่สุด ดูด้านสว่างของสิ่งต่างๆแทนความมืดมิด แต่วิธีที่จะได้รับความสุขคือการให้ความสุขกับคนอื่น

ลองออกจากโลกนี้ไปหน่อยดีกว่าที่คุณพบและเมื่อถึงคราวตายคุณสามารถตายได้ด้วยความรู้สึกว่าในทุกๆเรื่องคุณไม่ต้องเสียเวลา แต่ได้พยายามอย่างสุดความสามารถ ‘เตรียมตัวให้ดี’ ด้วยวิธีนี้จะมีชีวิตอยู่อย่างมีความสุขและตายได้ด้วยความสุข – ยึดติดกับสัญญาลูกเสือของคุณเสมอ – แม้กระทั่งหลังจากที่คุณเลิกเป็นเด็กชาย – และพระเจ้าช่วยให้คุณทำเช่นนั้น

เพื่อนของเธอ
เบเดน โพเอลล์ แห่งกิลเวลล์

Loading

Message us